CANTA LUDENS  
 
       

Het gemengd koor Canta Ludens uit Drongen staat onder leiding van de bevlogen dirigente Emilie DeVoght.   Canta Ludens is steeds weer op zoek om waardevolle vertolkingen te brengen van zowel religieuze als profane vocale muziek binnen zeer uiteenlopende genres en met diverse bezettingen.
Het koor is regelmatig te beluisteren op één van haar eigen muziekprojecten.  Zo doet Canta Ludens met "Muziek Ludiek" haar speelse naam eer aan met licht verteerbare, hedendaagse muziek, met instrumentale begeleiding door professionele musici. Andere themaconcerten waarmee het koor op de planken stond zijn  onder meer "Zigeunerleben" een romantisch concert met werken van Brahms en Schumann en "Dit is Belgisch" een ode aan hedendaagse muziek van eigen bodem.  Samen met Norbert Detaeye gaf Canta Ludens een sprankelend gospelconcert.  Er was ook “Met de klank van orgel”, een themaconcert met koorwerken begeleid door orgel.
Canta Ludens wordt ook vaak gevraagd mee te werken aan gevarieerde totaalprogramma’s met piano- of orkestbegeleiding, alleen of samen met andere koren en dirigenten.  De uitvoering van het Weihnachts-Oratorium van J.S.Bach is hiervan een mooi voorbeeld alsook de zeer geslaagde uitvoeringen van de  "Carmina Burana" van C. Orff in de versie met twee piano's en slagwerk en in de versie met symfonisch orkest. In het voorjaar van 2013 bracht Canta Ludens samen met de Schola Cantorum van de Sint Baafs-kathedraal in Gent een concert met koorwerken van Brahms en Mendelssohn.
Voor Filmfestival Gent 2005 werkte Canta Ludens samen met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Dirk Brossé aan "Polish composers in concert".
Hoogtepunten van de laatste jaren waren ondermeer  het "Gloria" van Vivaldi, cantates van Bach, Buxtehude en Telemann, de Krönungsmesse van Mozart, een passieconcert met werk  van Mendelssohn en Requiemmissen van Fauré,  Duruflé en Rutter. Memorabel is verder ook de medewerking aan een spetterende uitvoering van het Gloria van Rutter, “Dido & Aeneas” van Purcell en de Coronation Anthems van Händel.
De zanggroep maakt regelmatig concertreizen. Vorige jaren waren ze te gast voor concerten in Mallorca, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Tsjechië, Spanje, Italië, Griekenland..